Skal det være helt rigtigt, skal du bruge cachaca til en Caipirinha. Cachaca er en brasiliansk brændevin lavet på saften fra sukkerrør. Både fremstillingsmæssigt og smagsmæssigt minder cachaca om rom, men det må du endelig ikke sige til en brasilianer.
Cachaca fremstilles på friskpresset saft fra sukkerrør, mens man kan anvende mange forskellige former for sukker til produktionen af rom. Deri ligger altså en forskel. Samtidig kan cachaca udelukkende produceres i Brasilien, hvorimod rom kan produceres alverdens forskellige steder. I forhold til lagringen anvender man desuden typisk forskellige tønder til henholdsvis rom og cachaca.
Der ér altså forskel på rom og cachaca, og forskellen kan endda være relativt stor. Det skyldes ikke mindst, at der er enorm forskel på diverse former for rom.
En ikke-lagret hvid rom fremstillet på frisk saft fra sukkerrør er imidlertid stort set det samme som en cachaca – den er bare ikke brasiliansk. Har du ikke cachaca ved hånden, skal du således gå efter netop sådan en hvid rom, når du skal lave Caipirinha. Og har du heller ikke en sådan, skal du som minimum vælge en anden type hvid rom, som eventuelt er fremstillet på en anden slags sukker.
Vores Caipirinhaopskrift, som du finder lidt længere nede, indeholder cachaca.
Caipirinha er en lille landpige
Navnet Caipirinha betyder – lidt groft oversat – en pige fra landet og stammer fra São Paulo-regionen.
Hvor drinken helt præcist er opfundet, er til gengæld svært at sige. Et bud er, at sømænd drak diverse former for citrussaft og rom for at undgå skørbug. Ved ankomsten til Brasilien skulle nogle af disse sømænd have skiftet rommen ud med cachaca, og dermed var en form for Caipirinha født.
En anden historie går på, at Caipirinhaopskriften så dagens lys allerede i starten af 1900-tallet, hvor man drak en blanding af cachaca, lime, honning og hvidløg for at holde den spanske syge på afstand. Denne blanding blev udbredt til blandt andet Santos, hvor den fik navnet Caipirinha, fordi hovedingrediensen – cachaca – oftest blev produceret på landet i São Paulo-området.
Efterhånden droppede man heldigvis hvidløg i drinken, og i dag er cocktailens formål næppe at holde hverken den spanske syge eller skørbug på afstand. Har du brug for en god undskyldning for at drikke en ekstra, forstår vi imidlertid godt, hvis du fremhæver Caipirinhaens medicinske egenskaber. Det kan jo være, der er noget om snakken, så hvorfor ikke være på den sikre side?