I 1940 blev byen Dijon i Frankrig besat af tyskerne. Mange af indbyggerne i byen flygtede, men ikke den katolske præst Félix Kir.
Efter deres indmarch konfiskerede tyskerne al rødvin i Bourgogne-regionen, hvor Dijon ligger. Som et provokerende modtræk blandede Félix Kir hvidvin og solbærlikør og skabte således en drink, der havde nogenlunde samme røde farve som den vin, der var blevet konfiskeret. I en anden version blandede han champagne og solbærlikør, og dermed blev Kir Royal født.
Den katolske præst og modstandsmand opkaldt ikke drinken efter sig selv. Han kaldte derimod blandingen af vin og solbærlikør for blanc-cassis. Senere har blandingen med hvidvin slet og ret fået navnet ”Kir”, imens den lidt mere fornemme udgave med champagne går under navnet ”Kir Royal”.
Foruden at Félix Kir skabte to udsøgte cocktails, hjalp han cirka 5.000 fanger med at flygte fra en nærliggende koncentrationslejr og var generelt meget aktiv i modstandsbevægelsen. For sin indsats blev han udnævnt som ridder i den franske æreslegion, og i 1945 blev han borgmester i Dijon. Denne post besad han indtil sin død i 1968.
Når du serverer en Kir Royal for dine gæster, er det altså ikke blot en lækker cocktail, men også en cocktail, der virkelig er noget historie bag.
Lav den perfekte Kir Royal
Da Félix Kir skabte de to versioner af den ikoniske cocktail, benyttede han den hvidvin eller mousserende vin, der var til rådighed. Derfor er der heller ikke noget, der er rigtigt eller forkert, når det kommer til valg af vin til en Kir (Royal). Der er således rig mulighed for at eksperimentere med champagnen og eventuelt også prøve kræfter med andre former for mousserende vin.
Det fantastiske ved kombinationen af champagne og solbærlikør er, at likøren er et godt modspil til den tørre champagne. Du får altså en god smagsbalance ved at benytte netop en tør champagne til formålet, men kan du godt lide en sødere cocktail, står det dig frit for at skifte champagnen ud med en anden mousserende vin.
Oprindeligt indeholdt en Kir Royal – eller blanc-cassis – solbærlikør af mærket Lejay, som stammer fra Dijon. Skal det være helt rigtigt, er det altså denne likør, du skal have fat i, men du kan naturligvis også sagtens bruge en anden udgave. ”Crème de cassis” er solbærlikørens officielle navn.
Har du mod på det, kan du overveje selv at lave din solbærlikør. Der findes forskellige opskrifter, men som regel skal du blot bruge en masse friske solbær, vodka og sukker til formålet.